ANGAJAMENTUL CITROËN PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ
NE GÂNDIM LA PROBLEMELE DE MEDIU, DE LA PROIECTAREA VEHICULELOR PÂNĂ LA RECICLAREA ACESTORA
Pentru fiecare etapă din ciclul de viață al autovehiculului, echipele Citroën lucrează din greu pentru a menține impactul asupra mediului la un nivel minim, monitorizând consumul, emisiile de CO2 și poluanții, prioritizând utilizarea atentă a resurselor naturale, îmbunătățind reciclabilitatea și multe altele.
Citroën și-a luat angajamentul de a:
- Se gândi la problemele de mediu chiar din etapa de proiectare a produselor și serviciilor sale. Să implementeze principiile economiei circulare, inclusiv reciclarea și reutilizarea materialelor.
DESIGN
"Materialele verzi" se împart în trei categorii:
- Plastice reciclate
- Materiale de origine naturală (lemn, fibre vegetale etc.)
- Materiale din surse biologice (polimeri obținuți din resurse regenerabile în loc de produse petrochimice)
Utilizarea acestor materiale prezintă două avantaje principale:
- Reduce utilizarea materialelor plastice obținute din combustibili fosili
- Promovează dezvoltarea facilităților de reciclare a plasticului prin creșterea capacității acestora
Citroën a lansat încă din 2008 un plan ambițios de utilizare a materialelor ecologice. În 2018, acestea au reprezentat aproximativ 30% din masa totală a polimerilor din vehiculele noastre, comparativ cu o medie de 6% în 2007.
REDUCEREA EMISIILOR ȘI A CONSUMULUICitroën utilizează o gamă largă de soluții tehnologice, concepute pentru a reduce consumul de combustibil și emisiile poluante. De asemenea, folosim cele mai noi motorizări hibride și electrice pentru a crea vehicule care sunt și mai ecologice.
Citroën își propune ca 70% din gama sa să fie disponibilă în versiuni electrificate până în 2023 și 100% până în 2025, cu soluții mild-hybrid, plug-in hybrid și 100% electrice.
NOUL CITROËN C5 AIRCROSS UN REPER AL MODULUI ÎN CARE FOLOSIM MATERIALE RECICLATE ȘI NATURALEÎn medie, noul Citroën C5 Aircross conține 31% materiale reciclate și naturale.
Aproximativ 85 de piese pe bază de polimeri încorporează materiale reciclate și naturale, cum ar fi fibrele de cânepă în panourile portierelor, poliamida reciclată în ventilatorul electric, filtrele de aer și răcitorul și polietilenă reciclată în covorul portbagajului.
PRODUCȚIE
Citroën răspunde problemelor de mediu prin:
- Contribuția sa la combaterea încălzirii globale
- Reducerea poluării, inclusiv a poluanților eliberați în aer și apă
- Conservarea habitatelor naturale și a biodiversității și utilizarea redusă a resurselor naturale - în special a apei
- Reducerea cantității de deșeuri produse și reciclarea acestora
Lucrăm pentru a obține certificarea de peste 10 ani și acum vedem rezultatele în fabricile noastre, toate fiind certificate ISO 14001 acum.
Acest standard a fost creat în 1996. Cerințele sale includ capabilitatea fabricilor de a monitoriza, controla și măsura efectele proceselor acestora asupra mediului, ceea ce înseamnă că întregul personal necesită o pregătire adecvată.
POST-VÂNZARE
Datorită schimbului standard de piese, oferindu-le o a doua viață, Citroën contribuie la protejarea mediului. Piesele uzate din ateliere sunt recondiționate conform unui proces strict, cu aceleași cerințe ca și cele ale pieselor originale.
Această gamă de piese recondiționate beneficiază întotdeauna de garanție.
POLITICA NOASTRĂ DE MEDIUCa răspuns la nevoia tot mai mare de a ne proteja mediul înconjurător, Citroën își ia angajamentul pentru 3 aspecte importante:
- Reciclarea și colectarea deșeurilor auto de la organizații autorizate
- Conformitatea fabricilor cu reglementările naționale și europene
- Localizarea și urmărirea deșeurilor și a pieselor scoase din uz, astfel încât acestea să poată fi reciclate
În anul 2009, Citroën a devenit primul producător auto care a primit certificarea "Autoecoclean" pentru atelierele de reparații, care este acordată de organizarea independentă Autoeco. Această etichetă asigură distincția punctelor de vânzare care permit reciclarea și colectarea deșeurilor auto. De asemenea, promovează implicarea în reducerea impactului asupra mediului înconjurător pe termen lung.
- După primul an de certificare, punctul de vânzare primește o etichetă "Autoecoclean Bronze".
- După trei ani consecutivi de certificare, eticheta este actualizată la un premiu "Autoecoclean Silver".
- După încă doi ani, punctele de vânzare care încă își îndeplinesc angajamentele primesc eticheta "Autoecoclean Gold".
- În cele din urmă, eticheta "Autoecoclean Platinum" este acordată punctelor de vânzare care au continuat să-și îndeplinească angajamentele timp de 10 ani.
În 2014, Citroën a fost primul producător cu puncte de vânzare care au primit o etichetă "Autoecoclean Gold". Din 2019, numărul punctelor de vânzare etichetate "Autoecoclean Platinum" a continuat să crească.
RECICLARE
Există o structură pentru colectarea și prelucrarea ecologică a vehiculelor scoase din uz în cadrul rețelei Citroën de peste 15 ani. Aceasta prevede 7 etape pentru procesul de reciclare al unei mașini.
PASUL 1: SCHIMBUL
Ultimul proprietar al unui vehicul scos din uz îl duce la un centru de casare aprobat. Centrul de casare aprobat verifică apoi vehiculul și eliberează Certificatul de distrugere necesar.
PASUL 2: PRE-PROCESARE ȘI DEPOLUARE
Bateria și anvelopele sunt îndepărtate, iar airbagurile sunt neutralizate. Apoi, partenerul nostru elimină orice combustibil și alte lichide rămase din vehicul: ulei de motor, ulei de transmisie, lichid de frână și agentul de răcire pentru aerul condiționat. Aceste deșeuri poluante vor fi tratate într-o rețea specializată și reciclate unde este cazul.
PASUL 3: DEMONTAREA PENTRU REUTILIZARE
Următorul pas constă în demontarea pieselor mecanice, a caroseriei și a componentelor electrice și electronice. Acestea vor fi reutilizate ca piese uzate sau recondiționate. Dacă este viabil din punct de vedere economic, materiale precum plasticul și sticla sunt, de asemenea, recuperate pentru reciclare în acest moment.
PASUL 4: DEPOZITARE
Materialele periculoase pentru mediu sunt recuperate și trimise companiilor specializate în reciclarea sau distrugerea deșeurilor.
PASUL 5: RECICLAREA CAROSERIEI
Caroseriile depoluate sunt trimise la un concasor, unde sunt zdrobite și mărunțite în bucăți de doar câțiva centimetri. Aceste piese sunt apoi trimise printr-un proces inițial de sortare magnetică pentru a recupera orice metale feroase (oțel).
PASUL 6: POST-RECICLARE
Materialul zdrobit rămas este sortat automat, folosind proprietăți fizice (magneți, curenți turbionari, flotație) pentru a separa diferitele tipuri de fragmente de material.
PASUL 7: RECICLAREA, RECUPERAREA ȘI DEPOZITAREA DEȘEURILOR
Odată sortate, aceste fragmente de materiale sunt reciclate (metalele sunt trimise la oțelărie/metalurgie, iar anumite materiale plastice înapoi la industria materialelor plastice) sau transformate în energie (fabrici de ciment, încălzire urbană, centrale electrice etc.). Acest proces industrial înseamnă că peste 95% din greutatea unui vehicul poate fi reutilizată, reciclată sau valorificată, ceea ce reduce foarte mult cantitatea de deșeuri finale trimise în cele din urmă la depozitele de deșeuri specializate.
RECICLAREA MAȘINII TALE CITROËN PROGRAMUL DE SCHIMB (TRADE-IN) PENTRU VEHICULELE SCOASE DIN UZ
Protejarea mediului a fost întotdeauna un obiectiv esențial pentru noi. Acum, reciclarea vehiculelor scoase din uz a devenit o cerință legală. Acest lucru înseamnă că proprietarii oricăror vehicule Citroën scoase din uz pot să le caseze gratuit, cu condiția să îndeplinească anumite condiții (enumerate mai jos).
Pentru a ne asigura că vehiculul tău este reciclat în cel mai ecologic mod posibil, am format o echipă de experți independenți pentru a verifica dacă reciclarea vehiculelor este efectuată corect și în conformitate cu legislația în vigoare. De asemenea, aceștia certifică faptul că partenerii noștri îndeplinesc toate cerințele legale de reciclare. Aceasta înseamnă că, la fiecare dintre locațiile lor, toate procesele și documentele referitoare la intrarea și ieșirea vehiculelor trebuie să respecte cerințele stabilite de Citroën.
Pentru a ne asigura că toate produsele Citroën pot fi reciclate în mod corespunzător, echipele noastre de cercetare și dezvoltare urmăresc atent procesele de reciclare și reutilizare.
Acestea sunt, de asemenea, utilizate de furnizori, și ne ajută să analizăm piesele și componentele vehiculului în ceea ce privește reciclabilitatea și potențialul de reutilizare.
Condițiile pentru proiectarea durabilă sunt:
- O gamă de materiale durabile
- Depoluarea ca factor de proiectare
- Deconstrucția ca factor de proiectare
Poți casa gratuit autovehiculul Citroën la sfârșitul ciclului de viață dacă:
- Vehiculul are maximum 9 locuri sau este un vehicul utilitar cu o greutate mai mică de 3,5 tone
- Vehiculul are încă toate piesele sale esențiale
- Vehiculul nu conține alte deșeuri
- Documentele originale ale vehiculului sunt returnate în același timp cu vehiculul
Dezvoltare
- Analiza ciclului de viață
- Selectarea materialelor durabile
Producție
- Utilizarea materialelor reciclate
Durata de viață efectivă
- Gestionarea și eliminarea deșeurilor de către reparatorii autorizați
- Reutilizarea și recondiționarea pieselor de schimb
Procesul de schimb (trade-in)
- Vehiculele scoase din uz sunt casate
- Depoluare și pre-procesare
- Respectarea Directivei UE
Dacă ai o mașină scoasă din uz, poți să o duci la unul dintre centrele noastre de reciclare aprobate.
Pe lângă certificatul de distrugere, aceștia îți vor furniza toate documentele necesare pentru a-ți retrage vehiculul de la autoritățile competente. De asemenea, vei putea pleca în siguranță știind că vehiculul va fi casat într-un mod ecologic.